De Weg Naar Authentieke Portretten Begint niet op papier
Voelen je portretten ook levenloos aan, ondanks al je inspanningen? Je bent niet de enige! Ik herinner me die frustratie maar al te goed. Eindeloos YouTube en boeken vol theorie… maar toch leken mijn portretten nergens op.
Maar het was niet alleen een gebrek aan techniek. Er was een diepere, onzichtbare rem die mijn potlood vasthield: de angst voor oordeel. De stem in mijn hoofd die fluisterde: ‘Is het wel goed genoeg? Wat zullen anderen ervan vinden? Ben ik dom bezig?’ Misschien herken je dit. Lang dacht ik dat ik de enige was die hiermee worstelde.
Totdat ik workshops ging geven. Toen ontdekte ik iets opmerkelijks: heel veel mensen stonden, net als ik, voor hetzelfde ‘stoplicht’ van onzekerheid en schaamte. Dit zette me aan het denken: kunst, in welke vorm dan ook, is emotie. Natuurlijk kun je niet zonder techniek, maar als je die link niet legt, blijft het een worsteling.
De Verborgen Link: Emotie en Techniek
Mijn eigen zoektocht naar die link leidde me op een onverwachte reis naar binnen. Een reis naar de onderdrukte angsten en twijfels die mijn creativiteit gevangen hielden. Het was als een innerlijk avontuur, waarbij ik ontdekte hoe mijn eigen angsten mijn potlood vasthielden. Deze periode vormde de diepe basis voor PortretPassie.
Daarom gaat PortretPassie zeker niet alleen over de technieken. Het is een plek waar techniek en innerlijke groei hand in hand gaan, omdat ik heb ervaren dat je echte artistieke talent pas tot bloei komt als je de onzichtbare blokkades opruimt.

Paul Bakker
Portret tekenaar en kunstschilder

Realisme
Natuurlijk wel met een gezicht

Robert Bakker
Abstract surrealistisch kunstenaar

Abstract
Acryl op doek met abstracte gezichten
Waarmee wij ons onderscheiden:
Overtuiging
Een geweldig portret, het blijft vaak hangen in: ‘Kon ik dat ook maar.’ Zeker niet door gebrek aan talent, maar eerder door onbewuste overtuigingen. Over eigen kunnen of over wat dan wel ‘de juiste manier’ van tekenen zou moeten zijn.
Wat vaak volledig onderschat wordt, is de kracht van deze innerlijke stemmen en overtuigingen – vaak de stem van je eigen ‘schaduw’ of een geïnternaliseerde criticus.
Ze vormen een stevige, onzichtbare hindernis die je creativiteit verstikt. Bij PortretPassie ga je die overtuigingen herkennen zodat ze niet tegen maar juist meewerken.
Rust
Rust = focus. Vaak verdwenen in de informatie tsunami. Maar wat als je die rust terug kunt tekenen? Terug naar toen het anders was, nog voor creativiteit veranderde in schermtijd.
Deze innerlijke rust is de voedingsbodem voor intuïtie en een diepe connectie met je onderwerp. Het is de plek waar je leert luisteren naar je innerlijke stem, wat meer overtuigende portretten oplevert die er echt uitspringen.
Daarnaast begeleiden we je met gerichte teken-experimenten. Waarmee je naast tekentechniek ook je gevoel voor materiaal ontwikkelt.
Authentiek
En nummer drie: bij het tekenen van portretten ligt de nadruk vaak zó sterk op gelijkenis, dat spontaniteit en authenticiteit verloren gaan. Het wordt een beperking in het proces.
Je krijgt portretten pas echt levendig als het een samensmelting is van de geportretteerde zelf én de interpretatie, de beleving, van de kunstenaar of kunstenares weerspiegelt. Dit betekent je durven te uiten vanuit je eigen visie en emotie, zonder angst voor imperfectie of afwijking van de ‘norm’.
En dat gaat alleen als je **zelf ervaart** wat écht tekenen precies is, en welk gevoel dat je geeft. Die ervaring is compleet anders dan je verwacht, maar deze verbinding bepaalt wel 90 procent van je succes.
Tekenatelier PortretPassie
Voelen je portretten ook levenloos aan, ondanks al je inspanningen? Je bent niet de enige! Ik herinner me die frustratie maar al te goed. Eindeloos YouTube en boeken vol theorie… maar toch leken mijn portretten nergens op. Totdat…..
Kunst, in welke vorm dan ook is emotie. Natuurlijk kun je niet zonder techniek. Maar als je de link niet tussen die twee legt blijft het een worsteling.
In Net Echt zie je hoe je die zoektocht stopt. Geen onnodige potloden of ingewikkelde methodes. Je ontdekt hoe jij een gezicht ziet waarmee je die aanpassing doet waardoor je wel portretten maakt waarvan iedereen zegt: ‘Yes!, dat is hem (of haar) precies!
"Door een medecursist van de teken/ schilderschool ben ik getipt om eens te kijken op de site van Paul Bakker “portret tekenen leren”. Nou dat heb ik gedaan en blij verrast
Margreet Wagemakers
“Paul schrijft altijd onderaan pagina’s dat je niet moet blijven zitten met vragen en/of opmerkingen, maar direct moet bellen of mailen. Dit maakt hij dan ook in de praktijk echt waar.
Stef Bos