De ideale referentiefoto

Zo vind je de perfecte basis voor jouw portrettekening

‘De ketting is…’ ken je wellicht dit gezegde?

Dat telt zeker bij een portrettekening. Kijk, als je foto, het voorbeeld, de basis, een te lage resolutie heeft, onder de 1000 x 1000 pixels, dan kun je een geweldig portret vergeten. Want wat je niet ziet kun je ook niet tekenen.

Om te voorkomen dat je in die valkuil trapt van ‘leuke foto’s,’ nou ja noem het maar kiekjes, met de vraag: ‘Kan ik hier en portrettekening van maken?’ ga ik je vertellen waar de beste referentiefoto voor een portret minstens aan moet voldoen.

Natuurlijk is het verleidelijk, een leuke foto maar een portret heeft als belangrijkste voorwaarde dat het moet lijken. En dat de verhoudingen kloppen. Dan heb je niks aan alleen een grappige foto maar geen resolutie, onvoldoende de scherp en vaak staat ook nogeens de hele persoon erop. Dat betekent een piepklein gezicht als voorbeeld.

Waarom een goede referentiefoto belangrijk is:

  • De basis van jouw kunstwerk: Dan komen we weer bij de ketting, nooit sterker dan de zwakste schakel en dat is wat je wilt voorkomen. Nogmaals, als je niet kunt zien wat je tekent ga je het, vaak onbewust, zelf afmaken. Je bedenkt het erbij. Vraag maar eens aan iemand die niet kan tekenen om een oog te tekenen. Uit zijn of haar hoofd. Dan krijg je het voor ingeprente beeld van twee halve maantjes op elkaar en een rondje in het midden.
  • Inspiratie en richting: Een goede foto heeft iets met licht. Omdat licht en daarmee contrast de emotie en de sfeer van de tekening bepaald. En resolutie telt, minimaal 5000 x 3000 pixels, want anders kun je niet inzoomen.
  • Vermijden van fouten: Een slechte foto betekent voornamelijk dat je echte gelijkenis niet voor elkaar krijgt. Je komt wellicht tot de omtrek maar het allerbelangrijkste in een portret, de ogen, die blijven weer een interpretatie van jou, waardoor gelijkenis niet echt van de grond komt

Waar vind je goede referentiefoto’s?

  • Eigen foto’s: Als je iemand gaat tekenen die je kent is dit het beste. Je kunt naar eigen inzicht dingen als belichting, achtergrond en houding bepalen. Je hebt ook in de hand welke resolutie je kiest zodat je later als je tekent makkelijk kunt inzoomen op details. Daarmee is de tekening helemaal van jouw hand.
  • Wat zijn de beste websites voor stockfoto’s portret? Ik gebruik Vecteezy en Adobe stockfoto. Je kunt met een abonnement op deze sites een geweldige kwaliteit foto’s verkrijgen als je ziet in de voorbeelden. Meestal kun je kiezen uit prijs per maand of een prijs per stuk. Nog een voordeel, je hebt ook het recht dan om de foto’s te gebruiken zoals ik nu op de website.
  • Social media: Op platforms als Instagram en Pinterest inspiratie vind je bijna oneindig veel voorbeelden op elk gebied. Je kunt daarmee een goede indruk krijgen van wat je precies aanspreekt. Ik heb op Pinterest verschillende borden waaronder inspiratie en portretten.

Hieronder de tekening en als tweede een deel van de referentiefoto in originele reolutie van 5343 x 8011 pixels. Zeker als je op groot fotmaat tekent, deze portrettekening werd 80 cm x 100 cm, krijg je alleen geweldig reultaat met een geweldige foto.

Hoe herken je een goede referentiefoto?

  • De resolutie van een referentiefoto: Waarom een scherpe foto met een hoge resolutie belangrijk is? Eigenlijk is dat antwoord heel eenvoudig: wat je niet ziet kun je niet tekenen. En daarmee krijg je een portret niet echt gelijkend. Resolutie zou minimaal 4000 x 5000 pixel moeten zijn
  • Belichting: Als je een foto kiest selecteer je onbewust op je eerste indruk. En dat is niet alleen het gezicht maar ook de belichting. Als: komt het licht van de zijkant, is het fel of zacht? Ik heb hieronder een paar voorbeelden zodat je precies ziet wat ik bedoel.
  • Compositie: Je denk misschien een gezicht is een gezicht, hoe dan compositie? Maar denk dan aan 2 dingen, het camera standpunt en de houding van de persoon.
  • Expressie: Ook hier spreekt een voorbeeld boekdelen. ( onder deze alinea) Waarbij ik en dat is persoonlijk, mensen liever niet lachend teken. Persoonlijk vind ik dat geen portret om naar te kijken.

Tips voor het gebruik van referentiefoto’s:

  • Fotobewerking voor portretten. Ik pik er 2 uit: Je hebt het overbekende Photoshop of wellicht minder bekend Gimp. Die laatste gebruik ik, is voor wat betreft mogelijkheden echt vergelijkbaar met Photoshop en het kost niks. Ik gebruik het meest: inzoomen, omzetten van kleur naar zwart wit , contrast verhogen en combineren van afbeeldingen voor composities.

Waar ik Gimp voor gebruik(afbeelding hiervoor), o.a. voor het vergroten van het contrast wat je weer helpt met het zoeken van de juiste verhoudingen.

  • Vergroten en verkleinen: Als de resolutie goed genoeg is kun je inzoomen op het gezicht indien nodig. Je kunt een deel uitsnede maken waardoor je bijvoorbeeld alleen de nadruk legt op wat jij wilt laten zien. Zie het voorbeeld hieronder.
  • Zwart-wit of kleur: Tekenen is zwart wit. Als je van de kleurenfoto een zwart-wit maakt en je zet deze naast elkaar dan ontdek je gelijk dat het contrast in de kleuren foto anders is dan op de zwart wit. Dat heb je alleen al met de kleur rood. Zelf voer ik het contrast een beetje op met Gimp voor ik aan een portret begin. Dan heeft als voordelen dat je minder toonwaarden gaat tekenen waardoor het portret eerder net echt lijkt. Daarvoor gebruik ik toonwaarde plannen.
  • Digitaliseren: Heb je bijvoorbeeld een pasfoto dan leg ik die op de scanner en scan hem in de hoogste resolutie. Zodat ik er een redelijke afbeelding van kan maken. Kijk, details komen er niet extra bij, want die zitten niet een een pasfoto. Maar als je de afbeelding tot scherm grootte kunt maken dan kun je zelfs vanaf een pasfoto een portret maken.
  • Referentiefoto’s combineren: Als laatste kun je natuurlijk digitaal ook foto’s combineren. Wat je de mogelijkheid geeft om naast een portret bijvoorbeeld ook de achtergrond te kiezen.

Conclusie:

  • Samenvatting van de belangrijkste punten: de belangrijkste criteria voor een goede referentiefoto: resolutie minsten 4000 x 5000 pixels, voldoende contrast, dus let op de belichting. Er moet minstens echt zwart te zien zijn in de foto.
  • Experimenteren: Als je niet zelf foto’s maakt kun je met combineren van verschillende foto’s toch je eigen stijl ontwikkelen. Door te kiezen voor steeds eenzelfde soort elementen of achtergronden in de tekeningen. Daarmee maak je jouw tekeningen herkenbaar.
  • Kies je referentie zorgvuldig: Het eindresultaat hangt er van af. Denk nog even aan het gezegde van de ketting. Vaak wordt het toch onderschat met de gedachte dat het wel zal lukken. Maar je stopt dan enkel al gauw uren werk in iets wat niet gaat. Je kunt geen gelijkend portret maken als je het voorbeeld niet goed ziet.

Scroll naar boven
PortretPassie
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.