Elk portret vertelt als het ware een verhaal. Hoe je dat toepast lees je hier.
Om je houvast te geven hoe een portrettekening communiceert met de kijker is de basis van het verhaal gesplitst in vijf elementen.
De vijf elementen:
- visualisatie
- drama
- karakter
- design
- afwerking
Wat is een portrettekening
Een visualisatie van een idee. Waarbij de tekenaar de functie van omzetter heeft van idee naar beeld. Het is ook de taak van de tekenaar het beeld wat de ander van zijn of haar portret heeft te combineren met dat van hem. Alleen zo ontstaat een portret dat een compleet verhaal vertelt.
Tekenen of foto
Wanneer hij of zij als tekenaar enkel een kopie van het gezicht maakt, hoe technisch begaafd ook, het blijft het een kopie van het gezicht. Dan ben je in feite fotograaf, alleen dan met potlood. Zo het is belangrijk dat je als tekenaar samenwerkt. Met je opdrachtgever. En samenwerken betekent dat jij als tekenaar niet alleen het idee bedenkt maar vragen stelt die onderzoeken wat de ander wel of niet op prijst. En daarmee is het belangrijk dat je zelf de foto’s maakt voor je portret. En probeert te achterhalen waar de ander voor staat, wat zijn of haar intentie is met het portret.
Al deze ‘communicatie’ zorgt weer voor meer inspiratie. Want inspiratie komt van andere mensen.
1 Visualisatie
Is een abstract beeld concreet maken. Wat wil je werkelijk met een tekening vertellen, de onderliggende gedachte. De afbeelding hieronder is zo’n portret verhaal. De uitvoering van visualisatie doe je met compositie waarmee je het verhaal vorm geeft.

In dit geval zie je dat de achtergrond lijn door die van de ogen gaat. Wat geen toeval is maar hiermee leg je onbewust de nadruk op de ogen in het portret.
2 Drama
Drama is de emotie die je aan de portrettekening toevoegt door de uitstraling, de ondersteuning (achtergrond en attributen, zoals de draak en de vlinders in dit voorbeeld) en de houding van de geportretteerde. Voor drama bestaat geen handleiding: het is dat wat jij voelt bij de persoon die je tekent en reactie van de getekende persoon zelf. Je kunt je gevoel uitstekend helpen door vragen te stellen.
In feite ben jij de regisseur en het model is jouw acteur.
3 Karakteriseren
Hoewel je bij een film het model voor je rollen uitkiest heb je de keuze niet wanneer je een portret maakt. Dan zijn de rollen omgedraaid en zul je aanpassingen gaan zoeken naar de manier waarop jij het beeld vorm geeft. Karakteriseren is voor het grootste deel te doen met uiterlijke kenmerken. De manier waarop iemand gezicht is opgebouwd, lijnen rimpels dat soort dingen. En dan komt voor een deel ook de gebruikte achtergrond om de hoek kijken die als ondersteuning dient voor de gekozen gedachte en dus ook bijdraagt aan het karakter..
4. Design.
Het design is de omgeving, de afwerking, die de thema gedachte moet ondersteunen. Gelukkig kun je draken heel letter nemen maar in je hoofd was geen passende visualisatie. Maar de manier waarop zij de draak in haar hand heeft laat zien hoe je kunt omgaan met de draken in je hoofd.

Hoe visualiseer je dat?
Ik gebruik een computer om deze dingen snel op een rij te krijgen maar ook om snel een indruk te geven aan de opdrachtgever zodat deze er commentaar op kan geven.
Design is vormgeving en mocht je dat gelijk willen toepassen bij de start van je compositie kun je bijvoorbeeld abstracte vlakken gebruiken. Welke delen wil je licht en welke donker. In dit voorbeeld hieronder zijn de stenen muren las het ware de omlijsting van het hoofd, een wat donkerder omlijsting waardoor het gezicht beter uitkomt.
5 De verfraaing
Ligt in de afwerking: waar breng je wel en waar breng je bijvoorbeeld geen of minder details aan. Dat zorgt bijvoorbeeld ook weer voor diepte werking, details op de voorgrond en de achtergrond wat vager. Dan zit je weer op het gebied van de compositie.
De praktische uitwerking van de vijf elementen kun je hier lezen, met bij ieder punt één of meerdere snelle tips zodat je een algehele indruk krijgt hoe je snel een portret maakt.