Hoe schrijf je conversiegericht
We hadden een Mix hond, half husky half Amerikaanse bulldog. Nou, zij had helemaal niks met planning..
Ze rende naar buiten en weer net zo hard weer retour als het regende. Niks dat water, ook niet uit de lucht. Nee, niet eerst even snuit naar buiten of voor het raam checken, gewoon recht vooruit naar buiten, check, zon of regen en dan de volgende stap. Terug of door.
Alles ging bij haar On The Go
Misschien wist ze iets van boeddhisme als het om planning gaat: jij tilt het ene einde van de stok op maar je hebt op dat moment nog geen enkel zicht op wat het andere eind gaat doen.
Daar is wat voor te zeggen: je kunt plannen tot je een ons weegt maar zoals ik al lang geleden leerde uit een interview met een ex Vietnam Phantom piloot: het gaat niet om die raketten die je ziet maar om die ene die je niet ziet.
Dus zou je kunnen stellen dat het beter is om ergens voor te gaan en onderweg de obstakels opruimen.
Het tegenovergestelde is Planning
Toch heb ik voor verschillende dingen een fundament. Daar sleutel ik wel aan maar de grondslag is al jaren gelijk. Zowel voor tekenen als schrijven.
Ik denk dat je nooit alles kan plannen maar je kunt wel een fundament leggen. De bouwsteen van een blog is het artikel. De opbouw van elk artikel bepaalt succes.
Voor Google het meest waardevol als je direct antwoord geeft op een vraag uit de zoekresultaten.
Een blog post optimaliseer ik dan ook voor die vraag en ik zorg dat er delen voor de snippet in zitten. Zodat Google 1 of meerdere stukken uit de tekst kan halen. De snippet delen gaan wel over het onderwerp van het artikel maar kunnen ook steeds op zichzelf staan.
De snippet
So next: hoe optimaliseer je een artikel voor Google en kom je in de snippet
De kunst is om op die vragen uit de zoekmachine zo concreet mogelijk, ik noem het maar een wikipedia antwoord te geven. en wel gelijk in de eerste paragraaf.
In dit geval van welke potloden zeg ik niet zachte potloden of harde potloden maar ik benoem de gradaties. Hoe exacter je antwoord hoe beter.
En nee, voor je denkt: ‘Dat gaat wel heel makkelijk dan,’ er is geen garantie want er zijn 1001 factoren waar de zoekmachines rekening mee houden. maar alle beetjes die je doet maken wel een optelsom.
De structuur van een artikel
Als voorbeeld het artikel: tekenen voor beginners van de website portrettekenenleren.nl
1. Antwoord op de vraag: hoe kan een beginner het best leren tekenen. Daarna zocht ik naar de woorden die ook de andere site gebruikte en verwerkte die bovenaan in het artikel.
2. Na de intro foto is een stukje ‘lekker maken’ zodat je doorleest. Zit een vraag in en een hint naar het einde
3. Dan vertel ik wat je kunt verwachten en maak gelijk een statement. Met een voorbeeld. Dat kan ook met video natuurlijk.
4. Het hoofddeel:’ hoe dan’ met als subjes de nodige obstakels en wat je er aan kunt doen. Omdat deze website al langer bestaat heb ik natuurlijk ook al veel mails van klanten. Daar haal ik ook de nodige inspiratie uit voor artikelen
5. Ik eindig meestal met een conclusie. Dat is geen gewone samenvatting, dat is zo’n dooddoener maar ik zorg voor een op zichzelf staand stuk met aanvullende info. En dan natuurlijk nog de belofte uit het begin inlossen.
In de conclusie zit dan ook nog een bullet list met heel kort alle punten. Vaak kijken mensen ook naar het einde van het artikel en besluiten dan om weer terug te scrollen als ze het interessant vinden.
En dta is dan ook wel een punt, je schrijft op leesbaarheid en vermaak. Je teksten viden meer respons als ze ook leuk zijn om te lezen. Dat is ook wat Google dan oppikt.
De conclusie van dit artikel is dat planning leuk is maar vaak teveel nadruk krijgt. Gewoon omdat je onderweg dingen tegenkomt die je hele planning aantasten. Door on the go te werken ruim je bovendien heel gericht elk obstakel uit de weg. Omdat je bouwt op het voorgaande.
Veel beginnende ondernemers zijn bijvoorbeeld heel lang bezig met de website. Teksten perfect maken, product perfect maken en dan pas online. Daar kunnen maanden tussen zitten. Maar echte antwoorden krijg je pas na interactie met bezoekers en als je die hebt: mensen die echt iets gekocht hebben bij jou. In Blauwboek laat ik zien hoe je het simpel houd en dan ook gelijk kunt gaan.